Skip to content
AF_Capella-29-S

Wie wij zijn

AF_Capella-22

Capella Arnhem is in 1963 opgericht met als dirigent Jaap Zwart. Sinds 1997 zingt het koor o.l.v. Jan van Dijk. De koorleden komen uit Arnhem en omstreken. De leeftijdsopbouw van het koor is bijzonder: het varieert van twintigers tot 65+. Het repertoire van het koor is klassiek, zeer divers en niet gebonden aan één stijlperiode.

In de afgelopen jaren heeft Capella Arnhem bekende en onbekendere composities van onder andere Bach, Mozart, Mendelssohn, Maunder, Rutter, Sommervell, Rheinberger, Vivaldi, Fauré, Mawby, Stainer, Vaughan-Williams en Willan uitgevoerd. Haar 50-jarig bestaan in 2013 vierde zij met de Misa a Buenos Aires (misa Tango) van M. Palmeri. In 2016 werd tijdens een Passieconcert het Stabat Mater en Passionsgesang van Rheinberger uitgevoerd. In december van datzelfde jaar verzorgde het koor twee keer een ‘Festival of Lessons & Carols’. Eind november 2017 vond een themaconcert ‘In liefde gedenken’ plaats, met o.a. Faurés toepasselijke ‘Requiem’ en de ‘Cantique de Jean Racine’. Ook zingt Capella Arnhem regelmatig tijdens Evensongs, bijvoorbeeld in Nieuw Sion

Dankzij het speurwerk van de dirigent, Jan van Dijk, is er geregeld sprake van een echte première voor Nederland. Zo werd tijdens het  Passieconcert in 2016 voor het eerst de Missa Quadragesimalis van Michael Haydn uitgevoerd. Tijdens het jubileumconcert van 17 november 2018 werd voor het eerst in Nederland werk van Otto Olsson ten gehore gebracht. Daarnaast worden ook regelmatig eigen werken van onze dirigent uitgevoerd. Een zeer gewaardeerd voorbeeld daarvan is de cantate “Herr, ich bin dein Eigentum”.

De repetities zijn iedere woensdagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur in de Dorpskerk Schaarsbergen, Kemperbergerweg 806, Arnhem.

Muziek is onze passie

Interesse om mee te zingen? Je kunt vrijblijvend een keer een repetitie bijwonen om kennis te maken met ons koor, de werkwijze van onze dirigent en de muziek. Ook bestaat de mogelijkheid om op projectbasis mee te zingen. Verwacht wordt dat je in de voorbereiding voor de repetitie zelfstandig je partijen instudeert. Na een proefperiode van drie repetities zal er  een stemtest worden afgenomen en wordt er aangegeven of je stem bij ons koor past.

Voor informatie over de repetities zie ook Contact

Dirigent

AF_Capella-4

Jan van Dijk

.. werd op 21 april 1967 geboren in Winterswijk. Hij ontving reeds op 6-jarige leeftijd zijn eerste orgellessen aan De Muziekschool Twente bij Koos van der Lee. Na de middelbare school studeerde hij aan het Conservatorium van de Hogeschool in Enschede met als hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek. In 1992 behaalde hij het diploma Docerend Musicus, in 1993 het diploma Kerkmuziek en in 1994 rondde hij zijn conservatoriumopleiding af als Uitvoerend Musicus (Master). Na zijn studie ontwikkelde hij zich als dirigent, o.a. via de Kurt Thomas Cursus in de Den Haag, nam deel aan diverse masterclasses, o.m. bij John Rutter, Ludo Claesen en Daniel Reuss en studeerde vervolgens koor- en orkestdirectie bij Joop Schets, Bernard Touwen en Jan Stulen aan De Hogeschool IDE te Gorinchem. 
Hij heeft zich de laatste jaren onder meer gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijk van de anglicaanse kerkmuziek en koormuziek uit de periode 1750-1850. Jan van Dijk is werkzaam als docent Kerkorgel en Muziektheorie aan De Kaliber Kunstenschool Enschede e.o.. Tevens is hij cantororganist aan de Hervormde Kerk te Holten. Hij dirigeert (naast Capella Arnhem) diverse koren: het Holtens kerkkoor, Cantate Deo in Den Ham en het New Sion Choir te Diepenveen. Verder werkt hij als componist van koor- en orgelmuziek bij verscheidene uitgevers, waaronder Promusic Publishing te Nunspeet. 

Concert Historie

Born a King (2022)

Cantatedienst Nijmegen (2022)

Herdenkingsdienst Rozendaal (2022)

Festival of Lessons & Carols (2019)

Living Composers – première Missa Colorata (2019)

Jubileumconcert 55 jaar – Olsson – Stopford – van Dijk (2018)

Evensong (2018)

In liefde gedenken – Requiem Fauré – Cantique de Jean Racine (2017)

Evensong (2017)

Herdenkingsconcert (2017)

Festival of Lessons & Carols (2016)

Memorarium Arnhem – JG Rheinberger (2016)

Samenwerking Toonkunstkoor Doetinchem – W.A. Mozart & J.M. Haydn (2015)

Passieconcert (2015)

Haydn – Lotti – Mendelssohn (2014)

Jubileumconcert 50 jaar – Misa Tango (2013)

en meer